Codul culorilor pentru conductori electrici -monofazat si trifazat

Codul culorilor pentru conductorii electrici -monofazat si trifazat


Culorile pentru faza,nul si nul de protectie  pentru instalatii mono-fazice sunt cele din poza de mai jos cu mici precizari,cum ar fi culoarea conductorului de faza care poate fi rosu uneori ,spre exemplu o faza de intoarecer din lampa in intrrupator.

Mare atentie pentru  ca pe piata din Romania sunt foarte multi imbecili ,deci masurati inainte si nu va bazati ca cineva sa respecte obligatoriu aceste culori.Paza buna ........



Culorile pentru instalatii trifazate sunt cele din poza de mai jos.






Faza se mai marcheaza si cu urmatoarele culori :


Pentru aceste culori de faza exista o singura regula ,si foarte importanta:daca din L1 se pleaca spre exempluc cu Mov,toate circuitele pe acea faza vor fi facute cu Mov.La fel si pentru celelalte faze ,respectiv L2 si L3.
Atentie mare ca la orice aparat aveti marcata faza cu L,daca este mono-fazat si L1 L2 si L3 la cele trifazate.Acest L provine din limba engleza si inseamana live wire (fir sub tensiune ,fir "viu" sa zicem asa).

Nulul este marcat cu N de la Neutru>Neutral si la noi Nul.



Marcarea barelor (platbanda) si conductoare neizolate.


Barele si conductoarele neizolate se marcheaza conform figurii de mai jos.




Pentru conductoarele cu sectiuni mai mari (35 mmp in sus) se poate folosi aceiasi culoare cu conditia ca fiecare capat al conductorului sa fie marcat cu culoare corespunzatoare.Marcajul se face cu mansoane,bandizolir,termocontractant ,etc si se face pe o lungime intre 15 si 100 mm.

Sa zicem ca avem 5 conductoare de 35 mm.
Faza L1 va fi marcata cu Maro
Faza L2 va fi marcata cu Negru
Faza L3 va fi marcate cu Gri
Nulul cu Bleu
PE-N cu Verde-Galben si Bleu (daca avem nulul comun cu PE)
PE cu verde-galben.

Ca si concluzie as recomanda folosirea culorilor MARO NEGRU GRI ALBASTRU si Verde/Galben la
toate sectiunile de cabluri.
















https://ihttps://interventii-electrice-bucuresti.ro/nterhttps://interventii-electrice-bucuresti.ro/ventii-rapide.ro/



Comentarii

  1. Cum dreaq sa pui negru la faza??? Negru e nul....fazele pot fi orice alta culoare dar nu negru. Nulul Albastru??? Da' e cumva curent continuu si nu stiam eu? R0su - albastru sint plusul si minusul de la curent continuu, in alternativ nulul e intotdeauna negru iar fazele de obicei rosu, maro, albastru..pot fi si alte culori, dar nu negru. Mai nou parca pina si pe bateriile auto am vazut bornele marcate cu rosu si NEGRU iar acolo chiar vorbim de curent continuu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti batran. Asta ma enerveaza, electricienii batrani ce n-au mai pus mana pe o carte tehnica sau un normativ de când au iesit electricieni. Adica de când s-a inventat masina sincrona.

      Ștergere
    2. Nu vă supărați, domnule TaTaie câtă școală în electrotehnică aveți ?
      Pe vremea lui Ciau erau fazele la un circuit trifazic albastru-galben-roșu ... Acum toate instalațiile folosesc albastru pentru nul (explicația este simplă, este o culoare rece ceea ce semnifică un cablu fără curent, dar care întoarce faza înapoi de unde a plecat !)

      Foarte bine ai punctat chestia cu manualul, cartea și normativul, spor la treabă și haideți să nu mai fim Hait-eri lucrați cu profesionalism și fiecare idee testați-o înainte de a transmite !!!

      Ștergere
  2. tataie,daca nu ai habar ce te bagi ca musca?esti tu mai destept ca altii si nu stiu eu?uite de aia gasesc tot felul de instalatii de-ampulea din cauza la ''meseriasi'' ca tine care mananca din cur in loc sa-si vada de borsul lor







    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă la un cuptor electric trifazic am pus fazele inversate este vreo problemă??Multumesc!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are nici o treabă. Succesiunea fazelor e importantă doar la motoare.

      Ștergere
    2. E o problema , se invarte ciorba in oala in sens invers :)

      Ștergere
  4. Roşu era Pe, Negru faza, Gri nul, asta în Germania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum in Germania Rosu este PE ? Ciudat. Vad ca in lampile si echipamentele produse de ei Rosu este notat cu L si Verde-Galben cu PE. Ceva nu se leaga.

      Ștergere
    2. Daca in Germania Rosu pe PE atunci electricianul respectiv a fost impuscat de mult.

      Ștergere
  5. Nil certati pe tataie dansul este electrician dar auto,sa ne intelegem da?

    RăspundețiȘtergere
  6. Omul e pe normativele rusești! Acum 40-50 de ani erau altfel... Roșu, maro, albastru, galben sau negru null, și verde null de lucru

    RăspundețiȘtergere
  7. din pacate trebuie sa miltumim domnului electrician...este perfect si in Grecia,Germania,UK...sunteti absolut....romani...mai functioneaza scolile in Romanica?sau toti tinerii doresc libertate ...dau cu piciorul la mate,fizica,limba natala,aptitudinile care ar trebui sa onoreze ca suntem romani....doar idioti cu multii...eu multumesc de postare...sunteti deosebit...de ignorantii care au raspuns...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Lasa un comentariu pentru electricianul de serviciu